Ілюстрація REUTERS

Україна в січні-травні цього року експортувала аграрної продукції до країн Європейського Союзу на суму майже 2,3 мільярда доларів, що на 13 мільйонів доларів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте такожЕксперт спрогнозував урожай пшениці в Україні

Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства з посиланням на заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольгу Трофімцеву.

Відео дня

"За січень-травень 2018 року зовнішньоторговельний оборот між Україною і країнами ЄС збільшився на 7,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року і склав майже 3,4 мільярда доларів, з яких 2,3 мільярда доларів - це експорт українських аграрних і харчових продуктів на ринки ЄС", - йдеться в повідомленні.

Також у міністерстві зазначили, що позитивне сальдо у двосторонній торгівлі за цей період становить 1,1 мільярда доларів.

"За п'ять місяців 2018 року ми бачимо зростання нашого агроекспорту в країни ЄС майже на 13 мільйонів доларів в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Найбільшу питому вагу в структурі агроекспорту в ЄС займали: зернові злаки, яких було експортовано на суму майже 862 мільйони доларів, олія – 465,8 мільйонів доларів, залишки та відходи харчової промисловості - 220 мільйонів доларів, насіння олійних культур – 211,5 мільйона доларів, м'ясо птиці і субпродукти – 100,5 мільйона доларів", - прокоментувала Ольга Трофімцева.

Вона додала, що за цей час також помітно зросли показники експорту українських перероблених і нішевих аграрних товарів на ринки ЄС. Зокрема, помітно збільшився експорт соків - на 11 мільйонів доларів, або майже в 2 рази, кондитерських виробів з цукру - на 8,3 мільйона доларів, або на 89,4%, шоколаду та інших продуктів з вмістом какао - на 6,5 мільйона доларів (на 66,2%); овочів бобових сушених - на 6,5 мільйона доларів (в 2,4 рази), яєць птиці без шкаралупи та яєчних жовтків - на 6,1 мільйона доларів (у 20 разів).

Як повідомляв УНІАН, експорт українських аграрних і харчових товарів в 2017 році склав понад 17,9 мільярда доларів. За даними Мінагропроду, трійку лідерів експорту українських аграрних і харчових товарів очолюють зернові культури з часткою 36,2%, друге місце займають рослинні олії - 25,1% і третє - насіння олійних культур з часткою в структурі 11,3%.