Экспортеры российской пшеницы остались без новых контрактов / Фото УНИАН

Експортери російської пшениці призупинили укладання нових експортних контрактів через коливання курсу рубля, передає ТАСС.

"Під впливом коливань курсу валют можна констатувати, що укладення нових експортних контрактів призупинилося. Експортери і продавці зерна чекають деякого прояснення ситуації, хоча б відносної стабілізації курсу", - заявив заступник директора департаменту стратегічного маркетингу компанії "Русагротранс" Ігор Павенській.

Читайте такожРосіянам через падіння рубля з літа дозволять оголошувати себе банкрутамиЗа його словами, поточне припинення контрактів на продаж зерна з Росії на зовнішні ринки зачіпає лютий 2015 року. Але угоди на цей період все одно будуть укладені пізніше, вважає Павенській: "Тоді ситуація стане більш передбачуваною".

Відео дня

"Ціни на зерно (на внутрішньому ринку) до останнього часу збільшувалися такими ж темпами, якими послаблюється курс рубля через орієнтацію на експорт", - зазначив він. Подальше зростання буде обмежено високою пропозицією зерна на світовому ринку, значним обсягом вивозу з Росії та іншими факторами, вважає експерт.

Експортери російського зерна кілька тижнів тому почали різко скорочувати закупівлі у сільськогосподарських товаровиробників для забезпечення експортних контрактів, підтвердив гендиректор Інституту кон'юнктури аграрного ринку (ІКАР) Дмитро Рилько. "Ці операції були припинені кілька тижнів тому", - пояснив він.

"Темпи відвантаження зерна на зовнішні ринки поки не знизилися, тому що є інерційна складова. Можливо, вони навіть тимчасово зростуть, оскільки багато експортерів позбуваються запасів", - сказав Рилько. На його думку, скорочення темпів відвантаження зерна на експорт може бути зафіксовано в січні 2015 року.

Читайте такожЕксперт: Криза в Росії - шанс для України За даними "Русагротранса", експорт зерна з Росії з липня по листопад 2014 року становив 18,3 млн тонн - це на 30% вище, ніж за аналогічний період 2013 року. Експортна ціна російської пшениці за тиждень з 15 по 19 грудня впала на 5 доларів до 255-256 доларів.