Ілюстрація REUTERS

Українські свинарі звернулися до Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів з проханням обмежити імпорт в Україну польської свинини, оскільки її поставки можуть створити тиск на цінову кон'юнктуру внутрішнього ринку і погіршити ситуацію з африканською чумою свиней (АЧС), повідомила прес-служба Асоціації свинарів України (АСУ).

Читайте такожУкраїна збільшила імпорт агропродукції, основний постачальник - Польща

"Мова йде про імпорт живих свиней забійних кондицій із Польщі для подальшого забою в Україні... Ці поставки можуть спричинити тиск на цінову кон'юнктуру внутрішнього ринку і погіршити епізоотичне благополуччя України щодо АЧС", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі відзначили, що на сьогодні в Польщі відзначається позитивна динаміка щодо АЧС. Зокрема, з початку року там було зафіксовано 104 випадки небезпечного захворювання проти 9 зафіксованих з початку 2019 року випадків в Україні.

"Крім того, у Польщі тривають акції протесту з вимогами обмежити імпорт сільськогосподарської продукції, передусім з України. Ми не маємо права експортувати вітчизняну продукцію свинарства в країни ЄС", - наголосили в асоціації.

В АСУ додали, що будь-які додаткові обсяги свинини, які надходять в Україну із зовнішніх джерел, чинять тиск на цінову кон'юнктуру внутрішнього ринку і сприяють ослабленню цін.

Як повідомляв УНІАН, згідно з опублікованим у січні 2017 року прогнозом Держпродспоживслужби, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 млн свиней, або 4 млрд грн, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 млрд грн.

За даними Держпродспоживслужби, кількість випадків захворювання на АЧС в Україні у 2018 році скоротилася на 13% у порівнянні з 2017 роком - до 142.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається під час прямого контакту хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, під час переміщення людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.