REUTERS

Россільгоспнагляд в рамках доручення уряду планує до кінця року провести перевірки виробників сільськогосподарської продукції з Туреччини, які мають право на постачання в РФ, повідомила РИА Новости прес-секретар Россільгоспнагляду Юлія Мелано.

За її словами, відомство готує графік перевірок турецьких компаній-постачальників продуктів. "Зараз ми аналізуємо підприємства — щоб не виїжджати "вхолосту", — які можуть становити певну загрозу для сільськогосподарської галузі РФ... Надалі ми будемо обговорювати можливі строки виїзду. До кінця року ми розраховуємо провести ці перевірки, тому що вказівка у нас є, але тут багато чого буде залежати від турецької сторони та їх готовності співпрацювати", — сказала Мелано.

Вона додала, що з сьогоднішнього дня фахівці Россільгоспнагляду отримали вказівку почати "тотальну перевірку" всієї сільськогосподарської продукції з Туреччини, яка надходить у Росію. Продукція, яка не відповідає вимогам РФ, буде розвертатися на кордоні.

Відео дня

"Наші інспектори знаходяться безпосередньо в пунктах пропуску, сьогодні вони отримали вказівку про необхідність тотальної перевірки і контролю всієї сільськогосподарської продукції, що надходить з території Туреччини. Якщо раніше, як правило, перевірялися документи і проводився вибірковий лабораторний моніторинг, то на сьогоднішній день ми тотально перевіряємо все згідно з вказівкою керівництва країни", — пояснила представник відомства.

Голова Мінсільгоспу Олександр Ткачев у середу говорив, що росіяни не відчують дефіциту овочів і фруктів, якщо РФ прийме рішення відмовитися від поставок продовольства з Туреччини. Він зазначив, що на частку турецьких овочів припадає 20% від загального обсягу поставок овочів в РФ, частка цитрусових, які поставляються з Туреччини — 25%. У той же час Туреччина є другим після Єгипту покупцем російського зерна.

Читайте такожBank of America оцінив наслідки конфлікту Туреччини та Росії

Як повідомляв УНІАН, 24 листопада турецькі військові збили російський винищувач, що порушив повітряний простір країни.

Згідно із заявою турецьких військових, перед тим, як російський літак Су-24 був збитий, його 10 разів попереджали про порушення повітряного простору.

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що в цьому випадку країна має право захищатися.

У той же час президент РФ Володимир Путін назвав інцидент «ударом у спину». У Росії заперечують, що літак перетнув турецький кордон, і стверджують, що він летів над територією Сирії.