фото: УНИАН

Про це йдеться в звіті Кабінету міністрів, опублікованому на сайті уряду.

Згідно з документом, минулого року Noble Agri освоїла близько 500 млн грн на будівництво зернового комплексу в тилу причалів №1 та №2. Bunge вклала близько 1,7 млрд грн у будівництво зернового терміналу і олійноекстракційного заводу в тилу причалів №13 і №14.

Крім того, транспортна компанія «Бруклін-Київ» будує зерновий комплекс потужністю 4,5 млн тонн на рік в Одеському морському порту, для чого залучила кошти від Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі 60 млн дол.

Відео дня

Читайте такожCargill інвестує $130 мільйонів зерновий термінал в порту "Південний"

Компанія «ГПК Україна» (підрозділ німецької компанії HPC-Hamburg) планує до 2018 року реалізувати проект на 5,18 млрд грн із розширення контейнерного терміналу на Карантинному молі Одеського морського порту. На сьогодні освоєно 3,2 млрд грн, готовність проекту становить 61,5%.

У звіті також зазначається, що минулого року Іллічівський морський торговельний порт і французька компанія Soufflet Negoce, що спеціалізується на поставках сільськогосподарської продукції, підписали меморандум про наміри побудувати термінал на одному з причалів порту. Загальна сума інвестицій запланована на рівні 100 млн дол.

Читайте такожУ ДПЗКУ розповіли про роль України на світовому ринку зернових

Як повідомляв УНІАН, за словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Владислави Рутицької, компанія Noble Agri планувала взяти під завантаження перше судно на новому зерновому терміналі в Миколаївському порту 15 грудня 2015 року.

У листопаді минулого року Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалив довгостроковий забезпечений кредит для компанії GN Terminal Enterprises (GNT Group) у сумі 40 млн дол. на збільшення потужності зернового терміналу в Одеському порту. Загальна вартість проекту становить 69,3 млн дол.

Читайте такожКитай прогнул Росію: дозволив поставки зерна на дискримінаційних умовах

Також наприкінці жовтня ЄБРР схвалив концепцію проекту з надання 37 млн дол. на будівництво ще одного зернового терміналу в порту «Южний». Реалізувати проект буде спеціально створена в Україні приватна компанія MV Cargo Ltd спільно з найбільшою американською агарною компанією Cargill. Загальна вартість проекту 130 млн дол.