Пограничник на территории пункта пропуска

Рішення уряду України про продовження продуктового ембарго щодо російських товарів до кінця 2017 року, прийняте у відповідь на нові торгові обмеження з боку Росії, сьогодні набула чинності.

Відповідна постанова опублікована на сайті уряду.

"Постанова набирає чинності з дня його опублікування", - йдеться в документі.

Відео дня

Читайте такожКазахстан закликав Росію дозволити транзит українських товарів через її територію

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України продовжив продуктове ембарго на російські товари, вперше введене рішенням уряду від 30 грудня 2015 року терміном на 6 місяців, до 31 грудня 2017 року у зв'язку з новими обмеженнями з боку Росії.

1 липня Росія вжила додаткових обмежувальних заходів щодо транзиту українських товарів по своїй території. Зокрема, вони передбачають продовження терміну дії продуктового ембарго відносно низки українських товарів, включно з продовольством і промисловою продукцією, до 31 грудня 2017 року, обмеження на транзит товарів в Казахстан та Киргизстан, повну заборону на транзит товарів, що потрапляють під дію ембарго або передбачають стягування мит.

Уряд України 4 липня заявило про намір негайно вжити дзеркальних заходів у відповідь на дії РФ.

Дії російської сторони були багато в чому передбачуваними. Зокрема, 24 червня Міністерство з інвестицій та розвитку Республіки Казахстан рекомендувало перевізникам, які здійснюють міжнародні перевезення з території України на територію Казахстану, організовувати з 1 липня доставку вантажів по альтернативних маршрутах в обхід Росії. Зокрема, Казахстан запропонував скористатися наступними маршрутами: через Грузію, Азербайджан і по Каспійському морю до казахстанського порту Актау, а також через Туреччину, Іран, Туркменістан та Узбекистан.

Взаємні торгові обмеження між Україною і Росією були введені в січні поточного року. За різними оцінками, втрати українських виробників від введених Росією санкцій перевищили 1 мільярд доларів.