/ Фото УНИАН

Верховна Рада прийняла в першому читанні депутатський законопроект про скасування ліцензування експорту та імпорту етилового, коньячного і плодового спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та фінансові санкції за неподання підприємцями звітів у цій сфері.

Читайте такожМінагропрод хоче встановити ліміт виробництва спирту в Україні

За прийняття за основу відповідного законопроекту №4958 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ліцензійних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності» проголосували 254 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

«Ліцензія коштує 780 гривень. Надходження від неї в бюджет менші, ніж витрати на її адміністрування. Це говорить про те, що це потенційно корупційний інструмент. Пропозиція – прибрати штучні бар'єри», - сказав під час презентації законопроекту голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк.

Депутат Сергій Соболєв повідомив, що прийняття цього законопроекту несе загрозу для спиртової галузі.

Читайте такожВ Україні можуть скасувати обов'язкове використання печаток для бізнесу

«Це фактично початок повного знищення української спиртової галузі. Це підготовка до продажу «Укрспирту», - сказав він.

У свою чергу присутній у залі парламенту заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов зазначив, що документ не відноситься до продажу «Укрспирту».

«Мова йде про ліцензії в розмірі 780 гривень, які я підписую вже півтора року ... Це абсолютно безглузда бюрократична процедура, якою в Мінекономрозвитку зайняті 5 осіб», - повідомив він.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко вважає за необхідне суттєву спростити процедури експорту в Україні, що стане важливим кроком на шляху побудови сприятливого інвестиційного клімату в нашій країні.

У червні Верховна Рада відхилила законопроект про скасування ліцензування експорту та імпорту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що повинно було скоротити корупційне навантаження на бізнес і стимулювати зовнішньоекономічну діяльність України.