свинья / Фото УНИАН

Фахівці ветеринарної медицини зареєстрували новий випадок надзвичайно небезпечного вірусного захворювання тварин – африканської чуми свиней (АЧС) - в господарській частині школи-інтернату ім. Кочергіна в місті Гадяч Полтавської області, де в результаті зараження загинуло два порося.

Згідно з повідомленням відділу зв'язків з громадськістю Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, діагноз АЧС встановлений за результатами дослідження тканин загиблих тварин.

За попередньою інформацією, в госпчастини зазначеної школи міститься 34 голови свиней, а в домогосподарствах населення в цьому місті - близько 100 голів свиней різного віку.

Відео дня

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Гадяцькій райдержадміністрації вже затвердила план з ліквідації АЧС, визначила межі епізоотичного вогнища, зони захисту та нагляду.

В осередку захворювання проводяться заходи щодо локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Читайте такожМолдова заборонила ввезення свинини з України

У прес-службі також відзначили, що, крім зазначеного випадку, з початку 2016 року в Україні зареєстровано 55 спалахів АЧС, в тому числі в Одеській (15 випадків), Миколаївській (9), Сумській, Харківській (по 5), Полтавській, Волинській (по 4), Кіровоградській, Рівненській (по 3), Чернігівській (2), Житомирській, Чернівецькій, Черкаській, Хмельницькій, Вінницькій областях (по одному).

Станом на 6 жовтня залишилося 30 неблагополучних пунктів по АЧС. У 2016 році на території Полтавської області зареєстровано 5 випадків АЧС.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.