Фото УНІАН

Експерти прогнозують в поточному місяці зростання цін на овочі, яблука, м'ясо і молоко, повідомила прес-служба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Читайте також2 кілограми сала та 6 трусів на рік: Кабмін змінив споживчий кошик (список товарів)

«У листопаді поточного року прогнозується поступове зростання цін на овочі та яблука... Також очікується підвищення цін на м'ясо... Можливе також подальше зростання цін на молоко», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За даними прес-служби, овочі та яблука можуть подорожчати в середньому на 3-7% у зв'язку із завершенням збору даної продукції.

Зростання цін на м'ясо зумовлено в першу чергу збільшенням попиту на цю продукцію через новорічні та різдвяні свята. Однак прес-служба не уточнила, наскільки можуть зрости ціни на ці товари.

Згідно з повідомленням, молоко подорожчає у зв'язку з підвищенням вартості сировини і виробничих ресурсів, а також сезонним скороченням виробництва на 15%. За даними асоціації, зараз закупівельні ціни на молоко вищого сорту становлять близько 8 грн за кілограм.

За прогнозами УКАБ, вартість цукру, олії та гречки в листопаді буде відносно стабільною завдяки збільшенню обсягів виробництва в розпал сезону переробки.

Також, за даними прес-служби, очікуються суттєві зміни у вартості хліба, проте в повідомленні не уточнюється, в який бік.

Тим часом у жовтні поточного року порівняно з вереснем, згідно з експертними даними, вартість яблук зросла на 7%. Ціни на яловичину за звітний період майже не змінилися, у той час як вартість свинини і курятини знизилася на 4% і 1% відповідно, що пов'язано зі скороченням попиту. Вартість молока в жовтні зросла на 4% у зв'язку із зростанням цін на сировинне молоко. Разом з тим ціни на масло, хліб і гречану крупу не змінилися, а цукор подорожчав на 2%.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні у вересні 2016 року порівняно з серпнем становила 1,8%, у той час як попередні три місяці поспіль споживчі ціни знижувалися місяць до місяця.

У річному вираженні, до вересня 2015 року, інфляція у вересні 2016 року сповільнилася до 7,9% після 8,4%, зафіксованих місяцем раніше.

З початку року, в січні-вересні споживчі ціни в Україні зросли на 6,4%.