Скоцик зазначив, що необхідно розробити повний пакет земельного законодавства / фото УНІАН

Про це заявив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик на брифінгу у Верховній Раді.

«Нам необхідно розробити повний пакет земельного законодавства і побудувати необхідну інфраструктуру. Тобто ми повинні провести повну інвентаризацію земель, наповнити земельний кадастр, створити державний регуляторний орган і в кінцевому етапі винести на голосування у Верховну Раду те, що повинно пройти загальнонаціональний референдум - питання скасування мораторію на продаж землі», - сказав він.

За словами Скоцика, зареєстровані в Раді законопроекти про обіг земель сільськогосподарського призначення та про механізм емфітевзису, що передбачають право іноземців володіти українською землею і перепродувати право користування землею за договором емфітевзису (договором про користування чужою землею для сільгосппотреб) без відома фактичного власника, повинні бути відкликані.

Відео дня

Читайте такожАграрії мають намір запропонувати альтернативний варіант земельної реформи

«Ці законопроекти слід відкликати з Верховної Ради, оскільки вони є спробами обійти мораторій і почати завуальовану торгівлю землею. У сучасних умовах це означає одне - остаточний грабунок народу. Також вони несуть ризик масового скуповування землі іноземцями та магнатами», - зазначив він.

Також Скоцик зазначив, що Аграрна партія розробляє пакет законодавства для проведення комплексної земельної реформи, покликаний забезпечити право українців на повноцінне використання своєї землі.

«Сьогодні в Україні працюють тільки два інструменти - ви можете працювати на землі самі, або здавати її в оренду. Всі інші, як, наприклад, обміняти землю, використовувати її як заставу в комерційному банку для розвитку власного господарства, в нашій державі не працюють», - сказав голова Аграрної партії.

При цьому Скоцик підкреслив, що український аграрний сектор потребує ефективного представництво у парламенті, яке не дозволило б скасовувати податкові пільги і скорочувати підтримку аграріїв.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня Верховна Рада подовжила чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2018 року. 28 жовтня президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Згідно з існуючим законодавством, термін дії мораторію буде автоматично продовжено до набрання чинності законопроекту про обіг сільськогосподарських земель. Проект такого закону зараз розробляє Міністерство аграрної політики і продовольства спільно з іншими відповідальними відомствами.

Експерти і суспільство розділилися в думці щодо скасування заборони на продаж сільгоспземлі. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші стверджують, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі зарубіжними компаніями.