Фото УНІАН

Про це повідомив голова Української зернової асоціації Володимир Клименко, повідомляє "Обозреватель".

За словами Клименка, дивує «пильна увага» керівництва НБУ до звичайного господарського спору, який триває в судах кілька років.

«Я не думаю, що президент і прем'єр можуть втрутитися в судовий спір і там використовувати якісь важелі. Але у зв'язку з тим, що в Олега Бахматюка (власник Ukrlandfarming) працює дуже багато людей і він розвивав бізнес за рахунок іноземних інвестицій, голова уряду повинен в цю ситуацію втрутитися, оскільки ми говоримо про інвестиції в країну і необхідність створювати робочі місця. Виникла ситуація, коли Національний банк, який повинен займатися курсовою політикою гривні і т.ін., приділяє стільки часу Бахматюку і такому суто господарського спору. Коли гривня втричі падає, ці зусилля Національного банку в суперечці з Бахматюком щонайменше видаються дивними. При цьому зусилля НБУ, коли обвалили гривню, були непомітними», - зазначив Володимир Клименко.

Відео дня

На його думку, Нацбанк і Ukrlandfarming давно мали прийти до компромісного рішення, яке розв'яже конфлікт. Клименко зазначає, що реструктуризація заборгованості власників агрохолдингу позитивно позначиться не тільки на розвитку підприємства, а й аграрної галузі в цілому.

«Я не думаю, що питання Національного банку і Бахматюка мало зайти так далеко. Національний банк і Бахматюк повинні були знайти якесь мирове рішення. Тому що сумно спостерігати, як НБУ, який повинен займатися зовсім іншим, раптом схльоснувся з однією з найбільших аграрних компаній», - підкреслив Володимир Клименко.

Як повідомлялося, власник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк звернувся до президента і прем'єр-міністра з проханням втрутитися в конфлікт з головою Нацбанку Валерією Гонтаревою. Бізнесмен повідомив, що понад 2,5 року його компанія зазнає рейдерських, інформаційних і юридичних атак, а також фінансового тиску з боку НБУ. Зокрема Гонтарева, використовуючи службове становище, поширює неправдиву інформацію про акціонерів холдингу, що унеможливлює його роботу. Це завдає шкоди компанії, в якій працюють 37 тис. осіб, і загрожує економічній стабільності країни.

За словами Бахматюка, у 2014 році Нацбанк спровокував створення «дірки» в балансі афілійованих з Ukrlandfarming банків - «Фінансової ініціативи» і ВіЕйБі, потім визнавши їх неплатоспроможними. Незаконність дій НБУ була підтверджена судами трьох інстанцій.

Протягом зустрічей з представниками уряду та адміністрації президента керівництво Ukrlandfarming запропонувало план реструктуризації заборгованості холдингу без будь-яких дисконтів з посиленням застави і зі зрозумілими економічними термінами. Однак керівництво Нацбанку не погодилося з пропозицією і поширило на своєму сайті і в ЗМІ недостовірну інформацію про заборгованість Бахматюка перед державою на суму понад 38 млрд грн.