Фото УНІАН

Про це повідомили УНІАН у прес-службі Харківської обласної державної адміністрації з посиланням на оперативне щодобове зведення по регіону.

За даними ОДА, 23 січня від Управління Держпродспоживслужби у Барвінківському районі надійшла інформація, що 22 січня в приватному домоволодінні в селі Рідне (Іллічівка) загинуло дві свійські свині. Туша загиблої тварини була направлена на дослідження до Полтави. Експертиза встановила, що причиною загибелі став вірус АЧС.

Читайте такожВ Україні зафіксували спалахи африканської чуми свиней одразу в чотирьох областях

Відео дня

Триває проведення карантинних та протиепізоотичних заходів в осередку захворювання: визначені відповідні зони, із залученням співробітників ГУ Національної поліції у Харківській області та ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області забезпечено виставлення карантинно-дезінфекційного бар’єру на виїзді з села Рідне (Іллічівка).

Для ліквідації надзвичайної події залучено 29 осіб та 8 одиниці техніки. Проводиться робота з облаштування ветеринарно-поліцейського посту.

Із 3-кілометрової зони від осередку зараження вилучено та знищено шляхом спалювання 101 тушу свиней. Здійснюється подворовий обхід в 20-кілометровій зоні від осередку зараження, проводяться карантинні заходи, інформування населення, яке утримує свійських свиней.

Шкода, заподіяна населенню, встановлюється.

Як повідомляв УНІАН, згідно з прогнозами Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), збитки державного бюджету України через спалахи вірусу африканської чуми свиней в 2017 році можуть становити понад 1,5 млрд грн. За даними Держпродспоживслужби, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 млн свиней, або 4 млрд грн, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 млрд грн.

Загалом з початку 2017 року в Україні зареєстровано спалахи АЧС - у Луганській, Миколаївській, Кіровоградській, Одеській і Харківській областях. У 2016 році в Україні було зареєстровано 91 випадок зараження АЧС. Враховуючи існуючу динаміку поширення захворювання, Держпродспоживслужба прогнозує, що цього року ветеринари зафіксують близько 100-110 випадків зараження АЧС.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не становить. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується винятково шляхом нагрівання до високих температур.