Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів до червня 2013 року внести на розгляд Верховної Ради законопроект про оборот земель сільськогосподарського призначення з метою створення прозорого ринку землі і розробки ефективного механізму обороту земель сільгосппризначення.

Про це йдеться в Національному плані дій на 2013 рік про впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 рр. «Багате суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженому указом Президента України №128 від 12 березня 2013 року і опублікованому на його сайті.

Законопроект, згідно з указом, має врегулювати питання придбання у власність і обороту земель сільгосппризначення, визначити коло набувальників прав власності на таку землю, а також встановити граничні площі земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і забезпечити прозорість операцій з сільськогосподарськими землями.

Відео дня

Відповідальними за розробку законопроекту визначені прем'єр-міністр Микола Азаров, Міністерство аграрної політики і продовольства та Державне земельне агентство.

Як повідомляв УНІАН, з 20 грудня 2012 року набув чинності Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України», який продовжує мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року.