Через несприятливі погодні умови оптимальні строки сівби ярових культур скоротяться, у зв'язку з чим аграріям необхідно максимально сконцентрувати матеріальні ресурси.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк на брифінгу.

«Погодні умови призупинили динаміку проведення весняно-польових робіт. Значної тривоги це не викликає, але відбувається затримка проведення польових робіт. Необхідно мобілізуватися і провести ці роботи в більш стислі терміни», - сказав М.Присяжнюк.

Відео дня

За інформацією міністра, до 19 березня аграрії засіяли яровими культурами 480 тис. га, тоді як на аналогічну дату 2012 року було засіяно 0,4 тис. га. Сьогодні посівна триває в Одеській області (засіяно 141 тис. га), Херсонській (131 тис. га), Миколаївській (63,3 тис. га), Запорізькій (40 тис. га), Дніпропетровській (7 тис. га) і Донецькій (3,7 тис. га) областях. При цьому в Криму завершено сівбу ранніх ярових, ними засіяно 92 тис. гак.

М.Присяжнюк також поінформував, що у хорошому і задовільному стані перебувають 91,6% площ під озимими. Прогноз пересівання не змінився і становить 300-500 тис. га.

Крім того, за словами М.Присяжнюка, підгодівлю озимих здійснено на площі 4,8 млн. га, що становить 59% прогнозу. При цьому аграрії забезпечені мінеральними добривами на 109% заявлених потреб. Забезпеченість засобами захисту рослин становить 80% потреби.

Як повідомляв УНІАН, українські аграрії стан на 18 березня засіяли ранніми яринами зерновими і зернобобовими культурами 454 тис. га, що становить 15% прогнозного показника посівів. Усього яровими культурами у 2013 році планується засіяти 8,1 млн га.