econet.ua

Кримські садівники заявили про початок сезону реалізації тепличних суниць садових. Перші невеликі партії суниці господарства поки що без особливих проблем реалізують на внутрішньому ринку півострова. Але вже найближчими днями у кримських фермерів можуть виникнути серйозні проблеми через відсутність доступу до ринку материкової України, повідомляють експерти «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Перші партії суниці кримські виробники зараз пропонують до продажу за 40-50 грн/кг (2,43-3,03 євро/кг), що фактично відповідає цінам на початку сезону 2013 р. Поки продукція надходить до ринку автономії в дуже обмеженій кількості, і проблем з її збутом немає. Проте вже з другої декади травня господарства планують почати продажі ягід з відкритого ґрунту, основний обсяг якої фермери раніше завжди реалізовували через перекупників, які приїжджають з інших регіонів України. При цьому, за словами учасників ринку, самопроголошена влада Криму ще в п'ятницю встановила між материковою Україною і півостровом «державний кордон», на проходження якого постачальникам доводиться витрачати до половини доби.

Українські оптові компанії повідомляють, що з урахуванням такої складної логістики торгівля кримської суницею і кісточковими стане економічно недоцільною в цьому сезоні.

Відео дня

«Зараз на цій «межі» зібралися вже цілі черги фур, доводиться стояти 10-12 год., - розповідають учасники ринку. - У таких умовах поставляти суницю на ринок материкової України практично неможливо, враховуючи той факт, що товар швидко псується».

До того ж фермери сумніваються, що зможуть вирішити проблему зі збутом шляхом поставок на ринок Росії. Проблема в цьому випадку знову ж таки полягає в дуже незручній логістики. Щоб потрапити на пором, фури з продукцією по кілька днів простоюють у черзі, а це у випадку з суницею та іншими м'якими ягодами і фруктами неприпустимо.

Читайте такожКрим у 2014 році залишиться без овочів і картоплі