МВФ будет рекомендовать правительству упразднить льготы по НДС для аграриев /REUTERS

Міжнародний валютний фонд має намір до початку жовтня рекомендувати уряду України скасувати пільги для аграріїв зі сплати податку на додану вартість і перевести їх на звичайний режим сплати цього податку. Про це йдеться у спеціальній доповіді МВФ щодо України, розміщеній на сайті організації.

«Після дискусій з урядом і приватним сектором ми запропонуємо реформувати процес стягування ПДВ в аграрній сфері і встановити для аграріїв звичайний режим сплати податку», - зазначається у доповіді. Як очікується, таку пропозицію буде зроблено наприкінці вересня у рамках регулярної оцінки економіки України, яка проводитиметься протягом усього 2014 року, починаючи з кінця травня.

Раніше у Фонді відзначали, що скасування пільг зі сплати ПДВ для експортерів зерна дозволить акумулювати до бюджету до 0,3% ВВП. Водночас очільник Мінагропроду Ігор Швайка у середині квітня стверджував, що у державному бюджеті України на 2015 рік буде збережено режим спеціального оподаткування на додану вартість для аграріїв.

Відео дня

Самі аграрії неодноразово виступали з вимогою відмовитися від ідеї внесення будь-яких змін до Податкового кодексу стосовно спецрежиму оподаткування. За підрахунками аграрних асоціацій, якщо уряд ухвалить рішення про скасування податкових пільг для сільгоспвиробників, то їх втрати становитимуть 19 млрд грн.

Читайте такожВідшкодування ПДВ при експорті зерна можуть відкласти до 2015 року

Довідка УНІАН. Режим пільгового оподаткування для сільгоспвиробників діє в Україні з 1998 року. Він включає у себе фіксований сільгоспподаток, акумуляцію сільгосппідприємствами коштів ПДВ, а також підтримку тваринницьких господарств за рахунок перерахування ПДВ переробних компаній.

МВФ є ключовим кредитором України. У ніч на 1 травня Рада директорів Фонду схвалила дворічну програму кредитування економіки України загальним обсягом 17 млрд дол., з яких 7,4 млрд дол. можуть надійти в Україну вже поточного року.