ЕС выделит Украине 3,8 млн евро на повышение безопасности продуктов питания / Фото УНИАН

Європейський Союз надасть Україні 3,8 млн євро для модернізації системи контролю безпеки продуктів харчування, повідомила прес-служба Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України.

Згідно з повідомленням, реалізація цього проекту допоможе гармонізувати українське законодавство в цій сфері із законодавством ЄС, а також створити такий правовий клімат, який сприятиме виробництву безпечних продуктів харчування і кормів. 

Проект розрахований на 33 місяці. В Україні проект буде упроваджувати консорціум на чолі з данською компанією Grontmij A/S, а також Державна ветеринарна служба Литви. Від української сторони в програмі візьмуть участь низка державних органів, зокрема, Держветфітослужба, Міністерство аграрної політики і продовольства, Міністерство охорони здоров'я та інші.

Відео дня

Читайте такожЄС скасовує обмеження на імпорт української соняшникової олії

Як повідомляв УНІАН, 27 червня Україна підписала економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Проте вже з 23 квітня Європейський Союз в односторонньому порядку відкрив свої ринки для українських товарів у рамках автономного преференційного торгового режиму між Україною і ЄС. Преференційний режим торгівлі передбачає зниження ставок митних зборів для українських товарів, а також встановлення квот на такі поставки, що дозволить вітчизняним експортерам збільшити поставки на ринки ЄС. 

Читайте такожВерховна Рада ухвалила закон про стандартизацію

Проте, на даний момент право експортувати свою продукцію до ЄС мають 4 українські птахофабрики, а також низка виробників казеїну, риби і меду, що обумовлене невідповідністю українського законодавства у сфері безпеки продуктів харчування європейському, а також відсутністю необхідної сертифікації в українських підприємств.