Минск предоставляет продовольственный коридор для ЕС, США и Канады / Фото УНИАН

Білоруські компанії обговорюють з європейськими колегами перспективи створення нових виробництв, які будуть годувати Росію. Перші 3 тонни європейського молока вже надійшли на переробку білоруським молочникам, щоб надалі відправитися на російський ринок, повідомляє газета «Независимая».

Читайте такожЄБРР: Росія найбільше постраждає від свого ж продуктового ембарго

Поставки з Прибалтики та Польщі почалися у вересні, оскільки в серпні продавці не могли визначитися з цінами. На ринки цих країн прийшли не тільки білоруські покупці. Спочатку російські компанії розраховували, що їм вдасться закуповувати сировину в Європі і переробляти її на давальницьких умовах в Білорусі, розповів один з експертів ринку.

Відео дня

Ажіотаж серед покупців якийсь час тримав ціни на високому рівні. Однак потім білоруські підприємства дали зрозуміти, що мають намір заробляти на проблемах сусідів, тому будуть самі купувати європейську сировину, переробляти і продавати у Росію.

Начальник головного управління зовнішньоекономічної діяльності Міністерства сільського господарства і продовольства Білорусі Олексій Богданов повідомив, що на початку вересня в країну надійшло близько 3 т молочної сировини з Європи. Право імпортувати європейське молоко отримали 13 білоруських молокозаводів.

«Раніше таких поставок з Євросоюзу не було. У нас вистачало своєї сировини. До того ж в ЄС ціни були високі. Після введення ембарго у європейців було два шляхи: або зливати молоко в каналізацію, або знизити ціну. Вони вибрали другий варіант. Як підсумок - ціни впали, нам стало вигідно купувати молочну сировину в ЄС», - розповів чиновник.

За його словами, на сьогоднішній день потужності білоруської переробки задіяні приблизно на 70%, а це означає, що решта 30% можна підключити для переробки європейського молока.

Читайте такожУ Росії через путінське ембарго зростає дефіцит продуктів

Крім молочної сировини поляки хотіли б продавати Білорусі свою плодоовочеву продукцію. Мінсільгосппрод Білорусі повідомив, що цього тижня країну відвідала представницька делегація польських компаній. Під час зустрічей обговорювалися саме питання інвестиційного співробітництва. Представники Білорусі постійно підкреслюють, що ніякого «переклеювання» етикеток вони не допустять, і до Росії буде поставлятися тільки продукція, яка пройшла глибоку переробку.

Читайте такожРосійське ембарго обійдеться ЄС у 5 млрд євро на рік

Цього тижня заступник міністра сільського господарства і продовольства Білорусі Василь Сивин повідомив, що Білорусь готова поставити Росії на 38% більше, ніж минулого року, молочної продукції і на 30% - м'ясної. Поки офіційно влада не повідомляла про те, де візьмуть відсутнє м'ясо. Однак, за неофіційною інформацією, продати Білорусі свинину для подальшої переробки готові навіть США і Канада.

Перші підсумки зовнішньоекономічних успіхів Білорусії вже є. Як повідомило білоруське аграрне відомство, нинішній серпень приніс на 7,2% (325 млн дол.) більше валютної виручки від експорту продовольства. Сиру білоруси продали в 1,5 разу більше, олії - в 1,3 разу, сухого молока - в 1,2 разу, продукції з незбираного молока - в 1,9 разу.