REUTERS

Ціна нафти може впасти до $60 за барель, якщо країни ОПЕК не домовляться про значне зниження видобутку на нараді у Відні в четвер, припускають учасники ринку, повідомляє Рейтер.

Ціни, що впали з червня на 34% майже до чотирирічного мінімуму, продовжать падіння, якщо ОПЕК не вирішить знизити видобуток як мінімум на 1 мільйон барелів на добу, кажуть керуючі фондами, що інвестують в сировинні активи.

"Якщо не буде скорочення видобутку, ринок втратить довіру до ОПЕК і засумнівається в її впливі на світовий ринок нафти", - сказав Деніел Бейт з фонду Lupus Alpha Commodity Invest Fund, додавши, що ціна Brent тоді може впасти до $60 за барель.

Відео дня

На його думку, ймовірність зниження видобутку становить не більше 50%, і серед аналітиків теж немає єдиної думки щодо підсумків наради. На їхню думку, незначне скорочення виробництва, наприклад, на 500.000 барелів на добу, не допоможе ринку відновитися.

Читайте такожРФ, аби підтримати ціни на нафту, хоче запропонувати ОПЕК обопільне скорочення видобутку

Навіть якщо ОПЕК вирішить знизити видобуток на 1 мільйон барелів на добу, Brent все одно може подешевшати до $70, вважає директор з інвестицій RCMA Capital Даг Кінг. Якщо ж країни ОПЕК не домовляться скоротити видобуток, ціни дуже швидко можуть впасти до $60, припустив він.

Ряд країн ОПЕК, у чий бюджет закладена дорога нафта, закликають картель до зниження виробництва, і значне зниження більш ніж на 1 мільйон барелів на добу - викличе швидке зростання цін, сказав керуючий сировинним фондом Threadneedle Ніколас Робін.

"Підйом прискориться за рахунок низької ліквідності у зв'язку з Днем подяки", - додав він.

Читайте такожСША скоротили імпорт нафти із країн ОПЕК до 30-річного мінімуму

Найбільший виробник ОПЕК Саудівська Аравія дала цінам впасти, аби змусити інші країни картелю до спільних дій, вважає Те Нельсон з Investec Global Energy Fund.

"Саудівська Аравія хоче знизити видобуток, але не хоче робити це на самоті", - сказав Нельсон, додавши, що для стабілізації ринку досить скорочення виробництва на 1,0-1,5 мільйона барелів на добу.

На ринку достатньо і теорій змови, які пояснюють бездіяльність Саудівської Аравії. Наприклад, оглядач New York Times Томас Фрідман припустив, що "на світовому ринку нафти йде війна між США і Саудівською Аравією з одного боку, та Росією і Іраном з іншого".