REUTERS

Нефтовидобувальникам не варто знижувати виробництво сировини, заявив сьогодні у Відні міністр нафти Саудівської Аравії Алі ан-Нуайме, повідомляє ТАСС з посиланням на Bloomberg.

"Ціна нафти повинна визначатися ринком", - підкреслив міністр.

Як раніше повідомлялося, 27 листопада у Відні відбудеться зустріч міністрів країн-учасниць ОПЕК, на якій може бути розглянуто питання про скорочення видобутку. Однак серед міністрів немає єдиної думки. Саудівська Аравія з жовтня знижує ціни за азіатськими контрактами. На цьому тлі глава МЗС Венесуели Рафаель Рамірес оголосив, що країна підготувала пропозиції щодо запобігання подальшому зниженню цін і винесе їх на сесію ОПЕК. Постійним прихильником скорочення поставок і підтримки котирувань виступає й Іран.

Відео дня

Читайте такожРФ, Саудівська Аравія, Венесуела і Мексика не домовилися про зниження нафтовидобутку

З червня вартість бареля нафти сорту Brent впала приблизно на 30%. Основна причина цього падіння, на думку управління енергетичної інформації США (EIA), полягає в зростанні видобутку нафти в США і обсягу поставок сировини з Саудівської Аравії на світовий ринок.

При цьому EIA знизило прогноз ціни на Brent в 2015 році з 101,67 долара за барель до 83,42 дол/барель, а Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує зниження споживання нафти в першому кварталі 2015 року приблизно на 1%, до 92,6 млн барелів у день.

Читайте такожFitch назвало країни, які найбільше постраждають від дешевої нафти

На думку МЕА, поточна ситуація посилює тиск на ОПЕК, тому організації все важче буде відмовитися від зниження квот на видобуток.

Зниження прогнозів щодо попиту на нафту в світі супроводжується спекуляціями про загрозу "цінової війни" в експортному картелі ОПЕК, що забезпечує близько 40% світових поставок сировини. Ринок стискається, і постачальники нафти починають боротися один з одним за частку у глобальних продажах, вважають експерти.