gazprom.ru

Євросоюз вимагає від Росії пояснити її позицію щодо будівництва газопроводу «Південний потік», оскільки вважає заяву президента Росії Володимира Путіна на прес-конференції на початку грудня "неофіційною", повідомила Єврокомісія.

Заступник голови Єврокомісії, виконавчого органу ЄС, Марош Шефчович провів у Брюсселі переговори з країнами, чиї інтереси безпосередньо зачепило рішення Росії.

"Країни-учасниці ЄС, що мають безпосереднє відношення до проекту, відзначили неофіційний статус цієї заяви і попросили заступника голови прояснити ситуацію з російською стороною", - йдеться в спільній заяві Шефчовича і країн: Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Італії, Румунії і Словенії.

Відео дня

Як передає Рейтер, Єврокомісія створить робочу групу, яка в прискореному режимі обговорить варіанти заміни «Південного потоку», наприклад, будівництво газопроводу між Болгарією, Румунією та Сербією, повідомив Шефчович.

Читайте також«Газпром» не поспішає виконувати рішення про закриття проекту «Південний потік»

Деякі країни ЄС висловили сподівання, що «Південний потік» все-таки може бути побудований. За словами віце-канцлера Німеччини Зігмара Габріеля, проект можна відродити після поліпшення відносин з Росією, що зіпсувалися через війну в Україні. Якщо Росія передумає, сторони можуть повернутися до переговорів, сказав заступник міністра економічного розвитку і енергетики Італії Клаудіо Де Вінченті.

«Газпром» в понеділок оголосив про створення компанії для будівництва газопроводу до Туреччини, яка за його планом стане замість України основною транзитною країною для постачання російського газу в Європу.