Фото УНИАН

 Кабінет міністрів України має намір створити спеціальну робочу групу за участю народних депутатів, яка займеться проблемою розрахунків та ефективності тарифів на комунальні послуги, а також розробить графік поетапного підвищення тарифів і оцінить обсяг необхідних фінансових асигнувань для виплати субсидій та компенсацій найбільш вразливим верствам населення. Про це повідомили в ході Години запитань до уряду перший віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко і міністр соціальної політики Павло Розенко.

«Ми точно створимо робочу групу і запросимо туди народних депутатів, які будуть включатися не тільки в підготовку законопроектів, а й у вироблення тих пріоритетів, за якими ми повинні рухатися, де ми повинні врегулювати ситуацію», - сказав Зубко, звернувши увагу, що завдання полягає не тільки в розрахунку економічно обґрунтованого рівня тарифів, а й у формуванні плану заходів з енергоефективності.

«Наш сусід Польща має на 7 млн менше населення, але при цьому ВВП - в три рази більше нашого. І маючи ВВП в три рази більше, вона витрачає газу в три рази менше», - зазначив Зубко. Він наголосив, що при діючих цінах на газ і за фактичної відсутності енергоефективності Україна не може мати конкурентних виробників у будь-якій галузі.

Відео дня

У свою чергу, міністр Розенко зазначив, що в програмі діяльності уряду передбачено поетапне підвищення тарифів - аж до 2017 року. «На даний момент графіка підвищення цін на ЖКП немає, йде робота в уряді з розробки та узгодження такого графіка, - сказав він. – Тільки-но буде графік, то відразу піде робота з оцінки необхідності наших служб за обсягом допомоги».

При цьому Розенко наголосив, що зараз в Україні діють дві програми допомоги - з надання субсидій та компенсацій за тарифи. «Піковий час звернень вже минув. Ми виходимо на цифру, що близько 1 млн 100 тис. - 1 млн 200 тис. людей отримуватимуть субсидії з січня. А далі буде графік, всі кошти в держбюджеті на виплату субсидій і допомоги будуть передбачені. Буде графік, будуть розрахунки, і вони будуть закладені в бюджет», - сказав міністр соцполітики.

Як повідомляв УНІАН, на початку грудня Кабінет міністрів представив, а парламент затвердив програму роботу уряду, згідно з якою Кабмін розраховує на підвищення тарифів для населення на всі види енергоресурсів до економічно обґрунтованого рівня в 2017 році зі збереженням пільг і субсидій для малозабезпечених верств.

На думку експертів, тарифи на послуги з централізованого теплопостачання в Україні, незважаючи на підвищення в середньому на 40% у липні поточного року, на сьогодні покривають 90% собівартості виробництва.

Водночас, навесні 2014 року Кабмін затвердив остаточний графік підвищення тарифів на природний газ для населення аж до 2017 року залежно від річного споживання: з 1 травня 2015 року - на 40%; з 1 травня 2016 року - на 20%; з 1 травня 2017 року - ще на 20%.

НКРЕ з 1 травня 2014 року підвищила мінімальний тариф на природний газ для потреб населення на 51,1% - до 1089 грн за тис. кубометрів із 720,54 грн за тис. кубометрів.