Суд признал незаконным постановление Кабмина / Фото УНИАН

Окружний адміністративний суд Києва 16 грудня скасував постанову Кабінету міністрів України №647 від 26 листопада 2014 року, згідно з якою близько 170 великих промислових споживачів зобов'язали до 28 лютого 2015 року закуповувати природний газ виключно у держхолдингу «Нафтогаз України».

Про це УНІАН повідомили в одній з найбільших приватних нафтогазовидобувних компаній в Україні Burisma, що входить до списку компаній, які оскаржували цю постанову уряду.

«Учора, 16 грудня, Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив колективний позов учасників ринку природного газу України і визнав незаконною постанову Кабміну №647 ... Тим самим суд продемонстрував верховенство права і став на бік бізнесу у цій справі», - сказали в компанії.

Відео дня

Крім того, наголошується, що дана постанова була неодноразово розкритикована представниками Енергетичного співтовариства ЄС, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, профільними експертами та учасниками ринку.

«Водночас незалежні газовидобувні компанії готові до діалогу з владою, щоб спільно максимально ефективно реалізовувати Стратегію енергонезалежності країни», - підкреслили в Burisma.

Читайте також До підняття тарифів для населення треба "закрити схеми" "Нафтогазу" - міністр енергетикиЯк повідомляв УНІАН, 7 листопада Кабмін зобов'язав 74 підприємства, 11 теплогенеруючих компаній і 5 енергогенеруючих компаній закуповувати газ у зимовий період виключно у "Нафтогазу". Пізніше газовидобувні компанії оскаржили це рішення в суді.

Наприкінці листопада постановою №647 Кабмін збільшив перелік компаній, які зобов'язані купувати природний газ з грудня 2014 року по лютий 2015 року виключно у державного енергохолдингу НАК «Нафтогаз України», з 74 до 152. Також дані зобов'язання поширювалися на 11 теплогенеруючих та 5 енергогенеруючих компаній.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають понад 97% газу і нафти в країні.

НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.