/ УЗ

Росія продовжує блокувати вагони з вугіллям для українських теплоелектростанцій на своєму кордоні без зазначення причин, незважаючи на те, що воно вже оплачене, сказав на брифінгу заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Олександр Светелик.

«Ще є проблеми із завезенням вугілля з Росії. Вагони стоять на кордоні, їх поки що не пропускають», - сказав Светелик, не уточнивши обсяги вугілля.

Відео дня

За його словами, причин блокування поставок вугілля Росія не називає. При цьому чиновник підкреслив, що всі обсяги російського вугілля, яке стоїть на кордоні з Україною, законтрактовані, і за нього внесено попередню оплату.

Крім того, Светелик розповів, що Україна продовжує вести переговори з сусідніми державами про імпорт електроенергії, проте успіху в цьому питанні поки що немає.

«Поки що немає рішень з боку Москви», - сказав заступник міністра енергетики, додавши, що також ведуться переговори про імпорт електроенергії з Словаччиною і Молдовою.

Читайте такожУкраїна буде докуповувати вугілля у Казахстану

Як повідомляв УНІАН, Україна через бойові дії на сході країни, що продовжуються з квітня поточного року, відчуває значний дефіцит вугілля, в першу чергу енергетичного, видобуток якого сконцентрований у Донецькій і Луганській областях, в районах, підконтрольних бойовикам.

Нестача вугілля позначається на роботі електростанцій, які змушені знижувати виробничі потужності, що стало причиною віялових і аварійних відключень електроенергії в країні.

Україна сподівається на збільшення поставок російського вугілля для потреб теплових електростанцій. При цьому державна енергокомпанія «Центренерго» чекає відправлення 200 вагонів з вугіллям, які заблоковані на кордоні з Росією.

Наприкінці листопада Міністерство енергетики і вугільної промисловості України схвалило заявки компаній ДТЕК і «Енергомережа» на імпорт електроенергії з Росії.

При цьому, за словами міністра енергетики Володимира Демчишина, Росія почне експорт електроенергії до України за умови стабільного енергозабезпечення Криму.