Фото с сайта ГП НАЭК

Держкомпанія «Енергоатом», оператор всіх діючих АЕС в Україні, заплатить американській компанії Holtec International до кінця 2020 року майже 300 млн дол. за устаткування для Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні.

Про це йдеться в повідомленні «Енергоатому», опублікованому на сайті «Державні закупівлі».

Згідно з повідомленням, американська компанія поставить 81 контейнер МЦК-31, 13 контейнерів МЦК-85, один контейнер HI-TRAC, п'ять контейнерів HI-STAR, п'ять залізничних платформ для HI-STAR, 94 контейнера HI-STORM, по одному комплекту допоміжного і технологічного устаткування.

Відео дня

Читайте також«Енергоатом» хоче переробляти ядерне паливо на потужностях французької Areva

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня 2014 року Кабінет міністрів України прийняв рішення виділити земельну ділянку під будівництво ЦСВЯП у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції.

Проектні роботи з пускового комплексу повинні бути завершені до кінця 2017 року, проект сховища ядерного палива коштує 20 млн гривень. Основним виконавцем робіт обрано американську компанія Holtec, а гаданий обсяг фінансування робіт складе 3,7 млрд грн.

Довідка УНІАН. Контракт на будівництво ЦСВЯП між «Енергоатомом» і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec Internatinal (США) був підписаний ще в кінці 2004 року, проте з низки причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури і економічної кризи 2008 року, проект був фактично заморожений.

У березні 2012 року «Енергоатом» прогнозував введення першої черги ЦСВЯП у зоні відчуження Чорнобильської АЕС у 2015 році.

Загальна місткість сховища становить 16529 відпрацьованих тепловидільних збірок реакторів типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000.

За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Усі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, із 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою в Європі.