Ілюстрація / REUTERS

Світові ціни на нафту підскочили на понад чотири відсотки - до 63,7 долара за барель - після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та партнерські країни, включаючи Росію (так звана ОПЕК+), домовилися у п'ятницю, 7 грудня, скоротити видобуток нафти.

Як повідомляє DW, з 1 січня 2019 року видобуток нафти має бути обмежений на рівні 1,2 мільйона барелів на добу.

Очікується, з січня на країни ОПЕК буде доводитись 800 тисяч барелів на добу, а решта 400 тисяч барелів - на країни, які не є членами організації, заявив міністр нафти Іраку Тамер аль-Гадбан після завершення дводенних переговорів у Відні. Іран, який перебуває під санкціями США, не бере участі в цій домовленості.

Відео дня

Читайте такожТрамп: світ не хоче високих цін на нафту

Російський міністр енергетики Олександр Новак підтвердив намір скоротити видобуток до 1,2 мільйона барелів на добу. При цьому він зазначив, що ринок буде перенасичений протягом першої половини року.

Нагадаємо, з початку жовтня цього року світові ціни на нафту знизилися приблизно на 30 відсотків через збільшення пропозиції одночасно зі зменшенням попиту. Президент США Дональд Трамп перед зустріччю країн-членів ОПЕК закликав організацію до того, щоб зберегти низкі ціни на сировину.