Евросоюз доверяет Украине как транзитеру газа / Фото УНИАН

Євросоюз подумає про перегляд відносин із Росією в енергетичній сфері на основі ринкових умов, коли настане слушний час, а головне завдання зараз - формування стратегічного партнерства в газовій галузі з Україною, говориться в проекті документа, з яким ознайомився Рейтер.

Єврокомісія, виконавчий орган ЄС, має намір створити єдиний енергетичний ринок, що дозволяє обмін енергоносіями між країнами, щоб підвищити енергобезпеку і знизити залежність від Росії, яка поставляє близько третини споживаного в ЄС газу. Наступного тижня Єврокомісія опублікує офіційну стратегію зі створення енергетичного союзу.

Читайте такожЄС збирається відновити антимонопольне розслідування проти Газпрому

Відео дня

"Коли настануть сприятливі умови, ЄС подумає про перегляд відносин із Росією в енергетичній сфері на основі рівноправності в сенсі відкритості ринку, справедливої конкуренції, охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки, для взаємної вигоди обох сторін", - йдеться в проекті стратегії.

Враховуючи важливість України як транзитної країни для постачань російського газу, ЄС надасть увагу розвитку інфраструктури в країні та підвищення її енергоефективності, щоб зменшити її залежність від імпорту палива.