Российское правительство выделит средства компании Сечина / rosneft.ru

Мінекономрозвитку і Міненерго схвалили частину заявки «Роснефти» на отримання грошей з фонду національного добробуту (ФНД) - на п'ять першочергових проектів, розповіли «Ведомостям» двоє федеральних чиновників. Три проекти видобутку - «Роспан», Юрубчено-Тохомське і Російське родовища, ще два - Ангарська нафтохімічна компанія (АНХК) і суднобудівний центр «Звезда».

Заступник міністра економічного розвитку Микола Подгузов підтвердив через прес-службу: «При виробленні списку враховувалася думка компанії». Доповідь з обґрунтуванням направлена в уряд, якщо цей підхід буде схвалено, почнеться поглиблена проробка проектів із формуванням їх паспортів; після цього президент і уряд з урахуванням наявності вільних коштів ФНБ вирішать, скільки можна виділити грошей, вказує Подгузов.

Міненерго і представник віце-прем'єра Аркадія Дворковича від коментарів відмовилися.

Відео дня

Читайте такожПід санкції Канади потрапили Кобзон, Кисельов, "Роснефть" та улюблений байкер Путіна (список)

На «Звезду» «Роснефти» потрібно 89 млрд руб., але отримає максимум 35,6 млрд (40% - ліміт на співфінансування з фонду). При відборі цих пріоритетних проектів передбачалося, що сума, яка може бути спрямована на їх фінансування з ФНБ, - 300 млрд руб. і на кошти ФНБ має припадати не більше 40% вартості проекту, вказує Подгузов.

Таким чином, «Роснефть» оцінює їх у 750 млрд руб.

«Роснефть» уже півроку намагається отримати гроші ФНБ, перша заявка була на 1,5 трлн руб. - без пояснення на що; чиновники подумали, що гроші можуть піти на виплату великого боргу «Роснефти», і попросили список проектів.

«Роснефть» подала повторну заявку: спочатку на чотири проекти, потім додала вісім, потім - ще 16; тепер із ФНБ вона просить 1,3 трлн руб.

Досі Міненерго, отримуючи проекти, майже всі автоматично схвалювало, пересилаючи в Мінекономрозвитку, яке казало, що на все грошей немає - треба визначити пріоритети.