Яценюк призвал инвестировать в украинскую ГТС / Фото УНИАН

Україна, через яку щорічно транспортується близько половини російського газу до європейських споживачів, створила всі умови для залучення інвесторів з ЄС і США до модернізації й управління газотранспортною системою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час публічного звіту уряду сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Ми звертаємося до всіх наших західних партнерів: закон про експлуатацію і модернізацію ГТС ухвалено. Шановні європейці й американці, ви маєте можливість стати співакціонерами української газотранспортної системи», - сказав Яценюк.

Відео дня

«Країна себе може захищати не тільки військами, а й іноземними активами, які розміщені на території держави. Ми можемо разом мати нову енергетичну карту Європи», - відзначив прем'єр-міністр.

За словами Яценюка, уряд України чекає політичних рішень від країн ЄС і США щодо газотранспортної системи.

«Ми зробили все для того, аби іноземні інвестори з ЄС і США прийшли до України. Ми тепер чекаємо не тільки на економічні, а й політичні рішення наших західних партнерів. Для цього створено всі умови», - додав він.

Читайте такожУкраїна відкрила Єврокомісії доступ до даних об'єктів ГТС про транзит газу

Як повідомляв УНІАН, влітку 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України, що передбачає залучення європейських й американських інвесторів до управління українською ГТС. Як очікується, конкурс на залучення інвесторів буде прозорим, а вимогою до його учасників стане надання всієї інформації про структуру власності і всіх бенефіціарів. Крім того, компанія, яка виграє конкурс, буде зобов'язана кожні п‘ять років звітувати перед парламентом України про виконану роботу.

Також, згідно із законом, ГТС і газові сховища залишаться на 100% у державній власності. При цьому операторська компанія, якою й управлятимуть інвестори, контролюватиметься винятково державою – 51% її акцій належатиме державі, 49% - ЄС або США.

Наприкінці жовтня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив керівництву Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» і Міністерству енергетики і вугільної промисловості України якомога швидше представити умови публічного конкурсу на залучення інвесторів до управління українською газотранспортною мережею, як це було передбачено законом.