Фото УНИАН

Відео дня

Про це йдеться у повідомленні НАК «Нафтогаз України».

У компанії нагадали, що цей арбітраж було розпочато після виставлення «Нафтогазом» відповідного клопотання 13 жовтня 2014 року.

Також у компанії нагадали, що наприкінці січня 2015 року «Нафтогаз» вже подавав позовні вимоги проти «Газпрому» в арбітраж за контрактом на поставку газу.

«Обидва арбітражі є частиною широкомасштабних заходів, спрямованих на відкриття для конкуренції ринків транзиту і збуту газу в Центральній і Східній Європі і припинення зловживання «Газпромом» своїм домінуючим становищем на цих ринках», - наголошується в повідомленні НАК.

«Нафтогаз», як зазначається в повідомленні, хоче домогтися від «Газпрому» компенсації за недоплату транзитного тарифу з 2010 року. Крім того, у позовній вимозі «Нафтогаз» заявляє про невиконання зобов'язань «Газпрому» щодо обсягів транзиту газу через Україну, який з 2010 року неухильно падає.

«Грошові вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому» в арбітражі за контрактом на транзит газу становлять в цілому понад 10 млрд доларів США», - йдеться в повідомленні «Нафтогазу».

«Загальна сума грошових вимог «Нафтогазу» до «Газпрому» за двома арбітражами зараз вже перевищує 16 млрд дол.», - додали в компанії.

Інтереси НАК «Нафтогаз України» у Стокгольмському арбітражі представляє норвезька юридична фірма Wikborg Rein.

Як раніше повідомляв УНІАН, російський газовий монополіст «Газпром» вимагає від НАК «Нафтогаз України» у Стокгольмському арбітражі повернення 23,837 млрд дол. за недобір Україною контрактних обсягів газу з 2012 року, а також за недоплату, на думку російської компанії, за постачання «блакитного палива» у 2014 році.

Читайте такожКоболєв очікує остаточного рішення газового спору України та РФ на початку 2016 року

Довідка УНІАН. Транзит російського газу до країн Європейського Союзу через територію України за 2014 року знизився порівняно з 2013 роком на 29,1% - до 59,4 млрд куб. м.

Згідно з транзитним контрактом між Україною і Росією, «Газпром» зобов'язаний щорічно прокачувати через територію України не менше 110 млрд кубометрів природного газу.

У жовтні 2014 року НАК «Нафтогаз України» звернувся до Стокгольмського арбітражу для перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також для компенсації коштів за недостатні обсяги його прокачування через Україну.