REUTERS

«За» відповідне рішення проголосували 226 народних депутатів.

Відео дня

Під час представлення законопроекту у парламенті очільник Міністерства енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин наголосив на необхідності його прийняття.

«Після 20 років діяльності цього органу ми нарешті підготували закон, який сформує правову базу для його функціонування. В ньому ми визначили повноваження, сформували принципи фінансування, відповідальність цього органу і підзвітність, зокрема й Верховній Раді», - сказав він.

При цьому голова парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко зазначив, що цей законопроект необхідно ухвалити, оскільки зараз президент своїм указом може одноосібно приймати рішення по кожному з членів регулятора.

«Закон дає право створити номінаційну комісію, яка здійснюватиме відбір претендентів – УНІАН) на посаду членів НКРЕКП», - сказав Мартиненко.

Читайте такожУкраїнцям обіцяють розкрити інформацію про формування тарифів на газ

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів вніс проект закону №2966 про Національну комісію, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, до парламенту 28 травня. Ним уряд хоче посилити незалежність НКРЕКП від усіх органів державної влади, зробивши жорсткішими вимоги до керівництва комісії, а також надавши регулятору певну фінансову незалежність від держбюджету.

Також у законопроекті наголошується, що голова і члени комісії не мають права проводити зустрічі наодинці з представниками енергетичних компаній. Рішення комісії, згідно з документом, не підлягають погодженню з органами державної влади.

Читайте такожНацкомісія не бачить передумов для зниження цін на газ

Документом передбачається, що до складу НКРЕКП входять сім членів. Призначення на посаду членів комісії здійснюється за результатами відкритого конкурсу, який оголошується і проводиться комісією при президентові України. До складу конкурсної комісії входять: дві особи, яких визначає президент України; дві особи, яких визначає Верховна Рада України за поданням голови парламенту; міністр енергетики.

Термін повноважень членів НКРЕКП становить шість років, а голова НКРЕКП обирається членами комісії шляхом таємного голосування і переобирається щодва роки.