Украина подписала контракт с компанией Westinghouse / Фото УНИАН

Впровадження нової модифікації ядерного палива американської компанії Westinghouse дає можливість Україні вести переговори з «Росатомом» про зниження ціни на російське ядерне паливо.

Про це на колегії в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявив голова міністерства Володимир Демчишин.

«Підписано договір із Westinghouse. Я думаю, що це суттєвою мірою впродовж наступних двох років дозволить нам займати більш активну позицію в переговорах із «Росатомом» щодо вартості їхнього палива, щодо поставок їхнього палива», - сказав він.

Відео дня

Також міністр повідомив, що Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), будівництво якого в Чорнобилі планується завершити до кінця 2020 року, дозволить Україні заощадити близько 200 млн дол. на рік, не відправляючи відпрацьоване на АЕС паливо на зберігання до Росії.

Читайте такожАмериканці хочуть допомогти Україні налагодити власну переробку урану

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня 2014 року Україна в Брюсселі підписала контракт із американсько-японською компанією Westinghouse про збільшення поставок ядерного палива на АЕС.

Співробітництво ДП НАЕК «Енергоатом» із Westinghouse було розпочато в рамках міжурядової угоди між США та Україною від 2000 року щодо кваліфікації ядерного палива для України й продовжено в рамках комерційного контракту, підписаного в 2008 році.

Контракт на будівництво ЦСВЯП між «Енергоатомом» і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec Internatinal (США) було підписано ще наприкінці 2004 року, проте з низки причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури та економічної кризи 2008 року, проект було фактично заморожено.

Кабінет міністрів України наприкінці квітня 2014 року прийняв рішення виділити земельну ділянку під будівництво ЦСВЯП у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції.