REUTERS

15 країн Євросоюзу та Енергетичного співтовариства країн Центральної, Східної і Південно-Східної Європи, у тому числі Україна, у п’ятницю, 10 липня, у хорватському Дубровнику підписали Меморандум про взаєморозуміння задля створення інтегрованого ринку газу.

Про це повідомляє «Німецька хвиля» з посиланням на повідомлення Єврокомісії.

Як зазначають у повідомленні, меморандум про взаєморозуміння має сприяти інтеграції газового ринку та диверсифікації джерел постачання блакитного палива.

Відео дня

Підписанти "домовилися працювати разом, щоб прискорити будівництво відсутніх ланок газової інфраструктури і для вирішення решти технічних і нормативних питань, які перешкоджають безпеці поставок, та для розвитку повністю інтегрованого і конкурентного енергетичного ринку в регіоні".

Також робота концентруватиметься не лише на будівництві нових газопроводів, а й на ефективному використанні існуючої інфраструктури, наприклад, для забезпечення реверсних можливостей, йдеться у повідомленні. Як пріоритетні були визначені, зокрема, такі проекти, як Трансадріатичний газопровід, термінал скрапленого газу в Хорватії та інші, які допоможуть диверсифікувати джерела поставок.

"У кінцевому рахунку кожна держава-член в регіоні повинна мати доступ принаймні до трьох різних джерел газу", - зазначили у Єврокомісії.

Меморандум про взаєморозуміння та План дій були підписані віце-президентом Єврокомісії Марошем Шевчовичем, єврокомісаром з питань кліматичних змін та енергетики Мігелем Аріасом Каньєте та міністрами енергетики 15 європейських країн, у тому числі України, Австрії, Греції, Угорщини, Італії, Румунії та Словаччини.

Читайте такожНафтогаз запропонував приватним компаніям імпортувати до України газ із ЄС

Як зазначив Шевчович, поліпшення інфраструктури через реалістичні проекти, за його словами, має вирішальне значення, зокрема, для зміцнення стійкості регіону перед збоями в постачанні".

У свою чергу Аріас Каньєте назвав регіональне співробітництво "наріжним каменем" за для тіснішої інтеграції енергетичних ринків з метою гарантування безпеки енергопостачань і забезпечення доступних цін для споживачів у регіоні.