REUTERS

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив журналістам в білоруському Гродно.

«Ми не відмовляємося відновити торговельні відносини, якщо цього захочуть українські споживачі, але й не нав'язуємося. Якщо їм вигідно розплачуватися за рахунок споживачів, за рахунок власних громадян, це їхній особистий вибір, нехай вони відповідають перед своїми людьми, які повинні розуміти, за якою ціною цей газ купується з дружніх європейських країн», - сказав Медведєв.

При цьому він заявив, що Уряд Росії видав розпорядження, за яким застосовується преференційна ціна і українські споживачі могли б отримувати з Росії газ за ціною 247 дол. за 1 тис. куб. м.

Відео дня

Читайте також"Газпром" втратив $2,5 мільярда через зниження поставок газу в Україну

«Але наші українські партнери з якихось причин, для мене абсолютно невідомим, від цієї можливості відмовилися. При цьому достовірно відомо, що газ, який вони отримують по реверсу з цілого ряду європейських країн, обходиться споживачам на 20-30 доларів дорожче. Нехай всі, хто знають про це, ще раз прикинути, що вигідніше: отримувати російський газ дешевше або отримувати газ по реверсу, але на 20-30 доларів дорожче, ніж російська ціна, тобто за ціною 270-280 доларів за 1000 кубічних метрів, я маю на увазі ціни III кварталу, тому що наша знижка була розрахована на квартал», - сказав він.

При цьому Медведєв заявив, що РФ готова до обговорення різних варіантів співпраці «майбутнього періоду».

Читайте такожРосія готова надати газову знижку Україні, але "за умови"

«Ми завжди говорили нашим українським партнерам, що ми готові їм поставляти газ за ціною не гіршою, ніж та ціна, яка застосовується в порівнянних країнах-споживачах, тобто, власне, в країнах Європейського союзу, які з територіальної віддаленості близькі до України. Власне, та ціна, про яку я говорив, близька саме до цін, які ми застосовуємо стосовно ряду європейських країн, і навіть трохи менше», - сказав Медведєв.

При цьому Медведєв зазначив, що зараз кількість закачаного газу в підземні сховища в Україні приблизно на чверть менше, ніж це потрібно. Як відомо, потрібно, щоб перехідний запас був в районі 18-19 млрд куб м газу, а зараз закачано 14-15 млрд куб. м, і ще не всі ці обсяги можна підняти в силу фізичних законів і певних способів, які використовуються при вилученні газу з підземних сховищ.

Читайте такожМіллер назвав ціну газу для України на четвертий квартал

«Тобто, іншими словами, вони повинні турбуватися тим, щоб створити великі запаси газу. Якщо цього не буде, то взимку виникнуть проблеми», - сказав Медведєв.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Україна призупинила імпорт газу з РФ. При цьому Україна розраховує у вересні отримати кошти від міжнародних фінансових організацій на закупівлю природного газу для закачування в підземні сховища в обсязі, який необхідний для нормального проходження майбутнього опалювального сезону.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв 30 червня заявив, що кінцева ціна для України на газ з РФ в третьому кварталі з урахуванням знижки складе 247,18 дол. за тисячу кубометрів. У результаті знижка складе тільки 39,97 дол. за тисячу кубометрів, або 13,92%.