REUTERS

Україна зацікавлена стати частиною великого проекту зі створення європейського газового хабу, який зараз розробляється з участю польської, румунської, угорської та словацької сторін, сказав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Евою Копач у Варшаві. 

Як повідомили в прес-службі уряду, він наголосив, що участь нашої країни в такому газовому хабі посилить нашу незалежність і дасть змогу вільно торгувати газом без будь-яких обмежень. 

«Створення енергохабу відповідає всім критеріям і стандартам енергетичної політики в Європейському Союзі – і Третьому енергопакету, і Європейській хартії. Це ще один шлях, як нам зробити ціну на газ ринковою, як позбутися російської газової залежності і як впровадити нові та прозорі умови для функціонування енергетичного ринку», - цитує прес-служба Яценюка. 

Відео дня

Він нагадав, що між Україною і Польщею існує меморандум про початок проектування будівництва газового інтерконектора, який дав би змогу збільшити обсяг газових поставок з Польщі до 10 млрд кубометрів палива. 

«Україна вже провела перші розрахунки, за якими нашій країні необхідно 160 млн дол. І зараз ми очікуємо оцінку польських партнерів», - зазначив очільник українського уряду. 

Читайте такожЯценюк: у сховищах недостатньо газу на зиму, шукаємо гроші для закупівлі

Як повідомляв УНІАН, Яценюк перебуває з візитом у Польщі і Словаччині. Завтра, 10 вересня, відвідає Братиславу, де заплановані його переговори з владою країни.