Фото с сайта ГП НАЭК

Господарський суд Києва повністю задовольнив позовну заяву Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" до громадської організації Національний екологічний центр України (НЕЦУ) про захист ділової репутації і зобов'язав спростувати недостовірну інформацію, розміщену на сайті НЕЦУ в прес-релізі від 15 травня 2015 року, йдеться в повідомленні компанії.

"Суд погодився з доводами представників "Енергоатому" та Держатомрегулювання та визнав недостовірною інформацію, викладену в прес-релізі НЕЦУ", - сказали в держкомпанії.

Згідно з повідомленням, відповідне рішення Госпсуду Києва оголосив 29 жовтня в присутності представників "Енергоатом", Державної інспекції з ядерного регулювання України (ДІЯРУ) та НЕЦУ.

Відео дня

В "Енергоатомі" нагадали, що екологи поширили інформацію під заголовком "Через незадовільний рівень безпеки на Південно-Українській АЕС зупинили роботу енергоблоку № 2". При цьому в повідомленні НЕЦУ було сказано, що ДІЯРУ не продовжила ліцензію для енергоблоку № 2 Южно-Української АЕС через невідповідність вимогам ядерної безпеки, посилаючись на постанову колегії Держатомрегулювання від 30 квітня 2015 року. Крім того, екологи зробили висновок, що в Україні роботу енергоблоків продовжують понад проектного терміну, не виконавши всі необхідні заходи підвищення безпеки і без достатніх на те підстав, приводячи в приклад продовження експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС у 2013 році.

"Також суд зобов'язав відповідача з моменту вступу рішення в законну силу опублікувати на своєму офіційному сайті спростування вищевказаної недостовірної інформації", - підкреслили в госокмпании.

У повідомленні наголошується, що раніше "Енергоатом" подав у суд проти НЕЦУ після декількох місяців безрезультатних спроб донести активістам цієї неурядової організації (НУО) необхідність спростування недостовірної інформації на її сайті.

"Зауважимо, що НЕЦУ в повному обсязі володів об'єктивною інформацією: представник цієї НУО Тетяна Вербицька, будучи головою громадської ради при ДІЯРУ, є членом колегії Держатомрегулювання без права голосу і була присутня на засіданні колегії від 30 квітня 2015 року, і знає, що на засіданні колегії не розглядалося питання про надання дозволу/ліцензії на продовження роботи енергоблоку №2 ЮУАЕС, а розглядався тільки поточний стан виконання робіт з продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС", - уточнили в "Енергоатомі".

При цьому в компанії нагадали, що на засіданні були присутні й інші екологи.

"Крім неї на засіданні були присутні ще кілька членів НЕЦУ, включаючи виконавчого директора НЕЦУ Юрія Урбанського, а також представники європейських "зелених" НВО. Тим не менш, у своєму прес-релізі від 15 травня 2015 НЕЦУ стверджувало, що ДІЯРУ не продовжила ліцензію для енергоблоку № 2 ЮУАЕС", - повідомили в "Енергоатомі".

Також повідомляється, що в розпорядження НЕЦУ за їх запитом були надані всі документи, на підставі яких приймалося рішення про продовження експлуатації енергоблоку № 1 ЮУАЕС (зокрема, такі основні документи, як звіт про періодичної переоцінки безпеки енергоблоку, висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки за матеріалами звіту про періодичної переоцінки безпеки енергоблоку). У держкомпанії відзначають, що зазначені документи підтверджують безпеку продовження експлуатації енергоблоку № 1 ЮУАЕС, а також обґрунтованість і законність відповідного рішення Державної інспекції з ядерного регулювання України.

"Акцентуємо увагу, що за часів нинішнього керівництва НАЕК "Енергоатом" не було жодного судового позову проти НУО та ЗМІ. Але "Енергоатом" був змушений порушити власні принципи і звернутися до судових органів за допомогою, оскільки усвідомлював наслідки такої дезінформації для іміджу України та авторитету атомної галузі, яка сьогодні забезпечує близько 60% потреб країни в електроенергії та є гарантом енергетичної безпеки", - резюмували в держкомпанії.

Читайте також"Енергоатом" перегляне загальну вартість комплексної програми підвищення безпеки українських АЕС

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 60% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На НАЕК "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

По встановленої потужності ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор). В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою в Європі.