REUTERS

Ціни на нафту навіть у довгостроковій перспективі не повернуться до $100 за барель, незважаючи на ймовірне хронічне недоінвестування в галузі, а в середньостроковій перспективі ринок очікує стійке перевищення видобутку над попитом. Такі основні висновки річного прогнозу Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Згідно з прогнозом, до 2020 року попит на нафту буде зростати лише на 1% в рік. Цього недостатньо, щоб вибрати навіть існуючий надлишок пропозиції, пишуть «Ведомости» з посиланням на Financial Times. Крім цього МЕА очікує, що зниження попиту за рахунок зростання споживання "чистих" енергоресурсів та енергозбереження погасить протилежний ефект низьких цін на енергоносії.

Читайте такожНа ринку нафти розгорається цінова війна між Саудівською Аравією та Росією

Відео дня

МЕА вказує, що хвиля зростання споживання енергоресурсів, піднята індустріалізацією Китаю та інших країн, вичерпується. "Ми наближаємося до кінця безпрецедентною в історії 15-річної епохи безперервного зростання споживання енергії, - заявив FT виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол. - Світовий попит знижується в результаті вжитих заходів підвищення енергоефективності і боротьби зі зміною клімату".

МЕА, згідно з базовим сценарієм, не очікує, що ціна нафти досягне $80 за барель до 2020 року. Сценарій низьких цін, який також досить ймовірний, - це нафта по $50 до 2020 року, причому відмітка в $85 за барель буде досягнута лише до 2040 року. Зростання споживання за весь період 2020 - 2040 рр. не перевищить 5%. Таким чином до 2040 р. попит зросте до 103,5 млн б/д в порівнянні з 94,5 млн б/д в 2015 р. До 2040 р. США, Євросоюз і Японія спільно скоротять попит на нафту приблизно на 10 млн б/д.

МЕА зазначає, що негнучка політика ОПЕК, яка не бажає скорочувати видобуток, робить сценарій низьких цін ймовірнішим.

Зростання видобутку нафти країнами поза ОПЕК припиниться до 2020 року, йдеться в доповіді МЕА. Капіталовкладення в нафтову галузь вже впали на 20% в поточному році, цей тренд призведе до зниження видобутку поза ОПЕК до рівня близько 55 млн б/д до 2020 року, прогнозує агентство. У США видобуток сланцевої нафти почне скорочуватися на початку наступного десятиліття після досягнення піку 5 млн б/д.