REUTERS

Плани Росії щодо будівництва газопроводу до Німеччини суперечать інтересам ЄС і загрожують подальшій дестабілізації України, заявили глави 10 європейських урядів у листі до Європейської комісії, повідомляє Reuters.

"Лист, написаний 26 листопада, підписали глави урядів Болгарія, Чехія, Естонія, Греція, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Словаччина", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що розширення "Північного потоку" для збільшення постачання газу до Німеччини може мати серйозні наслідки для Києва та країн ЄС.

Відео дня

"Збереження транспортного маршруту через Україну є стратегічним інтересом ЄС не тільки з точки зору енергетичної безпеки, але і забезпечення стабільності Східної Європи", - зазначають у статті.

"Україна є безпечним транзитним маршрутом. Газ має йти через Україну," - заявив журналістам єврокомісар клімату та енергії Мігель Аріас Каньєте.

Підкреслюється, що Єврокомісія хоче скоротити залежність блоку від Росії, яка постачає близько третини енергоносіїв.

Читайте такожКраїни ЄС до 2030 року хочуть знизити споживання газу

Крім того, світові лідери закликали Москву та Анкару уникати ескалації напруженості після збиття російського Су-24 винищувачем ВПС Туреччини.