REUTERS

Затоварені ринки будуть сприяти падінню цін на нафту ще на 10% до рівнів у районі $30/бар., заявив в інтерв'ю агентству Bloomberg керівник відділу аналізу сировинних і валютних ринків UBS Wealth Management у Гонконгу Домінік Шнайдер, передає РБК.

За словами аналітика, у першій половині 2016 року видобуток нафти в США в річному обчисленні почне скорочуватися, а як тільки це станеться, то ринок стане більш комфортним, і ціни можуть стабілізуватися.

За оцінкою Шнайдера, нинішній ріст цін, викликаний загостренням відносин між Іраном і Саудівською Аравією, може тривати тиждень або два.

Відео дня

Після страти саудитами шиїтського проповідника за підбурювання до заворушень, великий аятолла Хаменеї закликав «божественної відплати» на голови саудівських правителів. Слідом за цим Ер-Ріяд оголосив про розрив дипломатичних відносин з Тегераном і висилку іранської місії з країни протягом двох днів.

У понеділок на електронних торгах на лондонській біржі ICE лютневі ф'ючерси на постачання Brent зросли на максимумі до $38,50/бар. Але вже до середини дня нафта коштувала $37,22/бар., що на 0,15% нижче ціни закриття.

Нафта дешевшає з літа 2014 року, і її вартість впала в 2015 році на 35%. Перенасичення попиту в минулому році збільшилося у зв'язку з зростанням запасів в американських нафтосховищах більш ніж на 100 млн бар. і відмовою ОПЕК від обмежень лімітів на видобуток для захисту своєї частки на ринку.