REUTERS

Світові ціни на нафту в 2016 році залишаться низькими, у першому півріччі середня ціна, швидше за все, виявиться нижче 30 доларів, проте вже в другій половині року перевищить цю позначку, заявила офіційний представник Кувейту в ОПЕК Наваль аль-Фузайа, повідомляє РБК.

"Причиною збереження низьких цін вона назвала перевиробництво та низькі темпи зростання попиту, в результаті чого пропозиція на світовому нафтовому ринку стабільно перевищує попит", - говориться в повідомленні.

"Приріст світового попиту на нафту складе, як очікується, близько 1,2 мільйона барелів на добу, що менше, ніж минулого року", - зазначила аль-Фузайа, пояснивши, що втрати від падіння цін на нафту змусили багатьох виробників заради збереження доходів збільшити видобуток.

Відео дня

Представник Кувейту в ОПЕК особливо підкреслила, що в розвинених країнах накопичені великі запаси нафти, і це також чинитиме тиск на рівень цін.

"Запаси вище, ніж у середньому за п'ять років, що ускладнює ситуацію, особливо напередодні припинення НПЗ у другому кварталі. Так що перша половина року, мабуть, буде складною", - зазначила вона.

Читайте такожВенесуела, Колумбія і Еквадор продають нафту дешевше за собівартість

Говорячи про можливість проведення екстреного засідання ОПЕК, на якому могли б порушити питання про зміну політики нафтового картелю в умовах збереження низьких цін, аль-Фузайа пояснила, що будь-яка зустріч без реальних результатів лише погіршить ситуацію на ринку. Прийняття ж дійсно ефективних заходів, на думку аль-Фузайа, неможливе без спільних дій ОПЕК та країн, які не входять до картелю, останні ж, за словами представника Кувейту, готові до співпраці лише на словах.

Читайте такожExxon погіршила прогноз попиту Китаю на енергоносії

Позицію аль-Фузайа підтримав і міністр нафти і фінансів Кувейту Анас аль-Салех. За його словами, політика картелю довела свою ефективність і проведення надзвичайного засідання було б безглуздим.