rnpp.rv.ua

Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» про визнання незаконним та нечинним постанови Кабінету міністрів України від 24 грудня 2014 року № 710 «Про внесення змін до Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями», дія якої давала підстави для незаконного стягнення з компанії 4,2 млрд грн.

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів на засіданні 28 січня.

«Визнати незаконним та нечинним з моменту прийняття постанови Кабінету міністрів України від 24.12.2014 року №710», - йдеться в рішенні колегії.

Відео дня

Також суд скасував постанову Окружного адмінсуду Києва, яким дана постанова визнавалася законною.

Як нагадали в держкомпанії, після набуття чинності постанови № 710 «Енергоатом» звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про визнання її незаконною та не чинною.

«Саме через вимушене виконання вимог оскаржуваної постанови, «Енергоатомом» було вирахувано частину чистого прибутку (4,7 млрд грн) за 2014 рік, в якому компанія отримала збиток - 6,5 млрд грн», - відзначили в компанії.

Згідно з повідомленням, ця сума була нарахована всупереч вимогам чинної редакції Бюджетного кодексу України та Закону України «Про управління об'єктами державної власності». Крім того, повідомляється, що постанова №710 також не відповідає Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині запровадження нового порядку обчислення чистого прибутку тільки для окремої групи господарюючих суб'єктів.

«Більш того, зазначена постанова суперечить гарантійним угодам уряду України за кредитними угодами «Енергоатома» з ЄБРР і Евратомом на загальну суму 600 млн євро і статті 58 Конституції України, і приймалася зі значними порушеннями регламенту Кабінету міністрів України», - підкреслили в держкомпанії.

Як повідомляв УНІАН, 18 листопада 2015 року «Енергоатом» виграв суд у справі про стягнення з компанії 4,2 млрд грн. Зокрема, колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду постановила задовольнити апеляційну скаргу дп НАЕК «Енергоатом» на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 16 вересня про стягнення з компанії 4,2 млрд грн частини штучно нарахованого доходу за 2014 рік.

Читайте такожРада продовжила мораторій на виплату боргів "Енергоатома"

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 60% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.