REUTERS

Мінфін РФ вперше цього року відкрито визнав, що збирається переглянути формулу податку на видобуток нафти, щоб збільшити обсяг податкових вилучень з нафтової галузі в період низьких цін.

Таке коригування може обійтися галузі в 650 млрд руб. додаткових податків на рік за нафти по $50 за барель, а якщо ціна буде $30, навантаження зросте майже на 1 трлн руб., пише «Коммерсантъ».

Читайте такожДоходи Росії від експорту нафти в 2015 році впали майже вдвічі

Відео дня

За словами представників самих нафтових компаній, підвищення податків може привести до зниження видобутку нафти в Росії в середньостроковій перспективі, сама галузь може зупинитися, а проблеми бюджету не будуть вирішені.

«У поточній ситуації підвищення податків було передбачувано, але погано те, що постійна зміна умов не дає бізнесу довгострокового розуміння, на що йому орієнтуватися», — відзначають експерти.

Читайте такожВлада Росії про нафту: Ми не чарівники, за ціни в $30 доведеться витрачати резерви

Вони також повідомляють, що зменшення вирахування по ПВКК не буде тимчасовим навіть формально. Його зростання призведе до зниження кількості рентабельних проектів і може мати безпосередній вплив на динаміку видобутку нафти.