Укрэнерго / Открытые источники

Виконуючий обов'язки голови Національної енергетичної компанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук звільнив з посади першого заступника директора по оперативному управлінню Юрія Касіча, який до призначення на цю посаду був керівником держкомпанії.

Як повідомляється на сайті "Укренерго", відповідне рішення закріплене наказом від 9 лютого.

"Звільнений: Касич Юрій Петрович, перший заступник директора з оперативного управління ОЕС України державного підприємства "Національна енергетична компанія "Укренерго", - йдеться на сайті компанії.

Відео дня

Читайте такожСкандальні трансформатори: Яценюк доручив перевірити закупівлі "Укренерго"

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня 2015 року Служба безпеки України заблокувала тендер львівського підрозділу держкомпанії "Укренерго" на закупівлю трансформаторів, вартість яких була завищена на 40%.

14 липня 2015 року Національна комісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ) затвердила держкомпанії "Укренерго" інвестиційну програму на 2015 рік у розмірі 6,959 мільярда гривень.

Представляючи інвестпрограму, генеральний директор "Укренерго" Юрій Касич повідомив, що частина коштів піде на закупівлю трансформаторів.

Після затвердження інвестпрограми "Укренерго" оголосило тендер на закупівлю трансформаторів. За повідомленнями в ЗМІ, держкомпанія збиралася купити трансформатори за завищеною вдвічі ціною. Також ЗМІ припустили, що переможцем тендеру стане підприємство "Запоріжтрансформатор", підконтрольне російському бізнесмену Костянтину Григоришину.

Читайте такожЗавод Григоришина запропонував "Укренерго" кращу ціну на поставку скандальних трансформаторів

Після низки скандалів ЗМІ та заяв чиновників, 8 лютого тендер на закупівлю трансформаторів все ж відбувся. При цьому в ньому брало участь кілька європейських і корейських виробників. В результаті "Запоріжтрансформатор" запропонував найменшу ціну 928,59 мільйона гривень. Раніше в компанії очікували, що вартість трансформаторів складе близько 2 мільярди .

Як зазначив Ковальчук, в разі економії 1 мільярда гривень компанія має намір направити ці кошти на додаткову модернізацію трансформаторного обладнання або ж на виконання інвестиційної програми 2016 року, яка не в повному обсязі була затверджена Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ).

Читайте такожАМКУ призупинив тендер "Укренерго" по закупівлі трансформаторів

Довідка УНІАН. НЕК "Укренерго" займається диспетчерським управлінням Об'єднаною енергосистемою України та експлуатацією магістральних ліній електропередач України.

У 2015 році "Укренерго" отримало 5,327 млрд грн доходу від передачі електроенергії, що на 73% більше, ніж у 2014 році.

"Запоріжтрансформатор" входить в групу "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина і є одним з найбільших у світі виробників трансформаторного обладнання. Підприємство виробляє силові трансформатори, електричні реактори, системи моніторингу трансформаторів.