REUTERS

Влада Білорусі обговорює з російськими колегами можливість отримання тимчасової знижки на поставку газу.

Це питання, як пише «Коммерсантъ» з посиланням на два джерела, обговорювалося на зустрічі віце-прем'єра РФ Аркадія Дворковича з заступником голови Ради міністрів Білорусі Володимиром Семашко 2 березня. Та ж тема також була піднята на зустрічі голів Міненерго двох країн — Олександра Новака і Володимира Потупчика.

Читайте такожТурецькі компанії готуються до суду з "Газпромом" через скорочення поставок газу

Відео дня

Як повідомив співрозмовник видання, Мінськ вимагає, щоб Москва надала знижку в $25 на 1 тис. куб. м до базової ціни. Як пояснює видання, зараз базою для формули розрахунку є вартість газу в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де гуртова ціна «Газпрому» є найнижчою в країні — 2395 руб. за 1 тис. куб. м без ПДВ. Як пише «Коммерсантъ», з урахуванням знижки основа розрахунку буде втричі нижчою за середню собівартості видобутку в Росії.

За словами іншого джерела, мова йде про надання знижки в $25 до кінцевої ціни за формулою. Як пояснює видання, з 2008 року ціна для Білорусі розраховувалася кожен квартал з урахуванням індексів цін на газойль і мазут. У 2013 році це було закріплено міжурядовою угодою. Зараз ця ціна становить $142,4 за 1 тис. куб. м.

Читайте також"Газпрому" бракує грошей: взяв рекордний кредит у Китаю

Як зазначає видання, Білорусь має найнижчу експортну ціну «Газпрому». Якщо в якості рівнодохідної буде прийнята середня ціна постачання на внутрішній ринок Росії, то газ для Білорусі подешевшає до $50 за 1 тис. куб. м без урахування транспортування.