REUTERS

Британсько-голландська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell і саудівська держкорпорація Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) підписали попередню угоду про майбутній розділ спільного підприємства Motiva Enterprises.

Про це йдеться в спільному прес-релізі сторін, повідомляє Slon.ru.

Остаточно угоду про розподіл активів поки що не укладено. Фінансові умови операції також ще не визначені.

Відео дня

Motiva Enterprises діяло на нафтопереробному ринку США протягом 18 років – СП було створено в 1998 році. Спочатку в числі співвласників організації була американська Chevron, але в 2002 році вона з неї вийшла.

Читайте такожShell завершила поглинання британського конкурента

Відповідно до умов угоди, найбільший у світі виробник нафти Saudi Aramco отримає повний контроль в техаському НПЗ в Порт-Артурі – найбільшому НПЗ у США. Крім того, саудівській компанії дістануться права на бренд Motiva, 26 паливних терміналів і ексклюзивні права на продаж палива під маркою Shell в Техасі, на Середньому Заході і на південно-сході США.

У свою чергу, Shell отримає два НПЗ в Луїзіані, дев'ять терміналів і права на продаж продуктів під своїм брендом Shell у Флориді, Луїзіані і на північно-заході США.

Читайте такожНафта в РФ може закінчитися у 2044 році - російський міністр

Добовий обсяг переробки на підприємствах Motiva перевищував 1 млн барелів нафти. Актив був найбільшою інвестицією Саудівської Аравії на ринку США, зазначає Bloomberg. Аналітики пояснюють крок розділити активи СП підготовкою Saudi Aramco до майбутнього IPO.