Фото УНИАН

Російський монополіст «Газпром» більше не цікавиться участю в проекті освоєння родовища «Левіафан» на шельфі Ізраїлю в Середземному морі. Про це «Ведомостям» повідомив представник компанії.

Читайте такожУ "Газпромі" поскаржилися на різке падіння доходів через низькі нафтові ціни

Він повідомив, що російська компанія також відмовилася від ідеї освоєння інших проектів в Ізраїлі. Причини цього співрозмовник не уточнив.

Відео дня

Як нагадує видання, «Газпром» вів переговори про купівлю 30% в проекті консорціуму компаній-операторів, в який входили ізраїльські Delek Drilling, Avner Oil & Gas і Ratio і американська Noble Energy. Тоді ж інтерес до проекту проявляли Total, ExxonMobil, ConocoPhillips і Chevron, однак «Газпром» був готовий заплатити більше за інших, писала ізраїльська Globes.

Як відзначає керівник напрямку СПГ в ICIS Heren Роман Казьмін, рішення російської компанії виглядає логічним, оскільки уряд Ізраїлю, згідно з діючими законами, може перенаправляти вже законтрактований закордонними покупцями газ на внутрішній ринок у разі необхідності. Експерт зазначив, що при цьому ціни регулюються державою. Він додав, що саме це стало причиною відмови від участі в проекті австралійської Woodside Petroleum Ltd в 2014 році.

Читайте також"Газпром" почав списання по "Південному потоку": перша сума збитків - понад $814 мільйонів

Є й політичні причини: «Газпром» розглядає Бахрейн і Кувейт в якості пріоритетних ринків, але важко уявити, що ізраїльський газ піде в Кувейт, каже Казьмін. «Газпром» може знайти і цікавіші проекти в регіоні, в тому числі в Ірані, з якого нещодавно зняли санкції, зазначає він.

Проект дорогий і політично ризикований, погоджується аналітик «Сбербанк CIB» Валерій Нестеров. США і Європейське співтовариство розглядають ізраїльські родовища як можливу альтернативу російському газу, говорить аналітик. Але «Газпром», можливо, вирішив, що у нього достатньо власних ресурсів для нарощування поставок до Європи без участі в цьому проекті, укладає Нестеров. Тим більше у компанії вже зараз суттєвий профіцит видобувних потужностей.

Морське родовище «Левіафан» було відкрито в 2010 році, воно може містити близько 620 млрд куб. м природного газу.