Фото УНИАН

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман має намір розібратися з використанням формули «Роттердам плюс» при закупівлі вугілля, а також з планами щодо закупівлі вугілля у Роттердамі (Нідерланди). Про це Гройсман сказав у ході прес-конференції в Києві.

«Для мене це поки що питання, я дав доручення - треба розібратися. Ціну, як ви знаєте, встановлює НКРЕКП, тобто уряд до цього не має стосунку. Але мені теж цікаво, як формується ціна на вугілля, на транспортування. І я вважаю, що потрібно дати відповідь, як формується ціна на електроенергію і закупівлю вугілля», - сказав глава уряду.

Він наголосив, що необхідно роз'яснити все точно так само, як роз'яснювали з ціною на газ, щоб споживач розумів, яким чином формується ціна за послугу і товар.

Відео дня

Читайте такожНацкомісія з тарифів допоможе Ахметову заробити 24 мільярди гривень - ЗМІ

«Хочу наголосити на одній речі. Тарифи - або ринкові, або ні. Ми всі повинні це розуміти. Як формується ціна на газ? Ми закуповуємо газ у Європі. Він там коштує на біржі певну суму грошей, потім додається транзит і розподіл. Ось це ціна газу. Ціна на український газ встановлюється аналогічно, але в ній є рента на газ, яка спрямовується до держбюджету, і за рахунок якої ми можемо дати адресну фінансову підтримку тим, хто не може платити ринкову ціну на газ», - сказав Гройсман.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що українська влада має намір закуповувати вугілля в нідерландському Роттердамі. При цьому лише на транспортуванні такого вугілля український бюджет, за оцінками експертів, втрачатиме близько 10 млрд грн.

У квітні поточного року НКРЕКП затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля.