REUTERS

Стокгольмський міжнародний арбітражний суд відхилив позов, поданий владою Литви до російської компанії «Газпром» щодо переплати за поставлений газ у розмірі €1,4 млрд.

Читайте такожНорвегія збирається обігнати Росію по поставкам газу до Литви

Про це повідомляє Delfi з посиланням на міністра енергетики країни Рокаса Масюліса.

Відео дня

«Стокгольмський арбітраж не вбачає порушень в діях російського концерну», – сказав міністр.

Масюліс розповів, що Вільнюс був розчарований цим рішенням. За його словами, арбітражні витрати сторони поділили навпіл – по €0,5 млн.

"У висновках арбітражу йдеться, що жодна зі сторін не довела своїх вимог і не надала достатньо обґрунтованих аргументів. Це свідчить про те, що справа дуже складна, і жодна зі сторін не змогла захистити свої позиції", - сказав Масюліс.

Читайте такожСуд Литви зобов'язав "Газпром" виплатити штраф €35,7 мільйона за нечесну конкуренцію

Литва звернулася в Стокгольмський арбітраж у жовтні 2012 року і вимагала компенсацію за переплату за російський газ, яка утворилася в 2004-2012 роках.

"Арбітраж стверджує, що "Газпром", поставляючи газ Литві і керуючи акціями Lietuvos dujos, перебував у конфлікті інтересів. Тільки за абстрактних умов договору купівлі-продажу акцій Lietuvos dujos складно довести порушення конкретного договору. Однак і "Газпрому" не вдалося обгрунтувати своїх аргументів захисту", - йдеться в повідомленні міністерства енергетики країни.

У ньому також повідомляється, що для визначення суми переплати застосовувалися складні економічні моделі, які оцінювали справедливий рівень цін на газ у Литві і динаміку цін на енергію з альтернативних джерел. Через складний доказовий процес і безліч даних арбітраж не наважився назвати збиток, нанесений Литві, резюмують в міністерстві енергетики.