REUTERS

Ціни на нафту знижуються в понеділок, оскільки ринки продовжують звикати до шокуючого рішення Великобританії вийти зі складу Євросоюзу, хоча деякі аналітики вважають, що вплив Brexit на глобальний попит на паливо буде обмеженим, повідомляє Reuters.

"До 14:44 ф'ючерси на нафту Brent знизилися на 0,7% до 48,06 долара за барель. Ф'ючерси на американську нафту WTI до цього часу просіли на 0,8% до 47,23 долара за барель", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що нафтові котирування впали на 5% в п'ятницю на тлі зниження глобальних фінансових ринків після того, як 52% британців несподівано проголосували за вихід країни з ЄС.

Відео дня

Ціни на нафту слабко зросли в понеділок вранці, оскільки аналітики сказали, що Brexit практично не позначиться на котируваннях, проте потім знову впали.

"Якщо припустити, що ВВП Великобританії впаде на 2% у відповідь на рішення вийти (зі складу ЄС), що знаходиться на верхній межі наших прогнозів економістів, тоді попит на нафту в країні, ймовірно, скоротиться на 1%, або 16 тисяч барелів на добу, що знизить світовий попит на 0,016%", - повідомив Goldman Sachs.

Читайте такожBrexit обвалив світові біржі та ціни на нафту до нових мінімумів

Голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль також применшив вплив Brexit на глобальний попит на нафту.

"Оскільки значна частка попиту на нафту припадає на ринки, що розвиваються, зокрема, Азію, я не бачу сильного впливу (Brexit) на попит на нафту", - сказав він Рейтер.

Ще одне побоювання трейдерів в понеділок пов'язано із зростанням перенасичення ринку нафтопродуктів.

"У короткостроковій перспективі ми найбільше продовжуємо турбуватися про перенасичення ринку нафтопродуктів, попит у Китаї, макроекономічний прогноз та ймовірне зростання виробництва", - йдеться в клієнтській записці аналітиків Morgan Stanley.

Згідно з Morgan Stanley, не можна ігнорувати більш широкі наслідки Brexit.

"Європа - великий торговий партнер США та Китаю, що може призвести до глобальних наслідків, а зміцнення долара в цілому негативно позначається на попиті", - повідомив Morgan Stanley.

"У разі важких наслідків, наші економісти очікують уповільнення зростання глобального ВВП до 2,7% 2017 року - практично світової рецесії".