фото УНИАН

На ранковому засіданні Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому Закон "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (№2966-д)". Перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат фракції Партії "Блок Петра Порошенка" Олександр Домбровський пояснив журналістам новий принцип формування складу Національного регулятора.

Читайте такожРада має намір збільшити конкуренцію на ринку електроенергії

"Сьогодні Верховна Рада відмовилася від монопольних повноважень Президента України формувати склад регулятора на ринку електроенергії. Адже, до сьогоднішнього дня 100% повноважень в цій сфері належали голові держави. Ми прийняли законопроект, який дає Президенту право делегувати в комісію по відбору кандидатів тільки двох з п’яти представників. Далі ця номінаційна комісія, кожен член якої має бути експертом з енергетики, буде приймати пропозиції усіх бажаючих взяти участь у конкурсі на посади в НКРЕ. Після голосування п’яти членів номінаційної комісії на кожну посаду члена НКРЕ, Президенту буде подано по дві кандидатури, з яких він може вибрати одну", – сказав Олександр Домбровський.

Відео дня

За його словами, ротація членів НКРЕ буде відбуватися наступним чином: протягом 6 місяців, після вступу в силу закону, буде змінено трьох з семи членів комісії, наступні три місяця – ще двох членів, і впродовж ще 3 місяців замінено останніх 2 членів НКРЕ.

"Таким чином, за 18 місяців буде повністю оновлено персональний склад регулятора", – зазначив народний депутат.